Isnin, September 06, 2010

TV3 buat hal lagi

Assalammualaikum..sudah lama tidak update blog nie..diharapkan yang sudi membaca tidak marah ya...Masih ingat pada kes Juara Lagu di TV3 yang menimbulkan pelbagai kontroversi sehingga dikaitkan dengan agenda zionis....erm...kini buat kali keduanya melibatkan iklan raya dari TV3..pertama kali melihat iklan tersebut disangkakan iklan untuk hari krismas tapi pada penghujungnya diletakkan salam lebaran pulak...pelik sungguh...memilih teratai sebagai bunga yang diletakkan pelita sedangkan sesiapa yang peminat cerita-cerita Cina terutamanya drama popular zaman sekolah dahulu kala iaitu Journey to The West...yang jelas memaparkan bunga teratai dikaitkan dengan agama Buddha...

bacalah yang saya petik dari blog YDP PMIUM yang juga dipetik dari
sumber: http://kraiutara.blogspot.com/2010/09/oh-setan-isu-iklan.html

Kefanatikan terhadap 1Malaysia sudah mencapai kepada tahap ekstrimnya. Sehinggakan soal aqidah pun boleh dipermainkan sebegitu rupa. Berhubung isu iklan raya yang ditayangkan TV3 telah mendapat reaksi dan komen yang cukup negatif kepada syarikat berkenaan sehingga TV3 terpaksa menarik balik iklan tersebut dan memohon maaf kepada sema.lihat iklannya disini
Apa yang menjadi isunya, lihat dibawah :
Scene 1 – Budak Lelaki Melayu sedang menilik-nilik sebuah buku bergambar di malam yang gelap dalam sebuah pondok buruk beratapkan rumbia dengan bertemankan sebiji mentol. Terdapat sebuah sangkar burung yang tergantung di sebelah kanan tingkap yang terbuka.
  1. Budak Lelaki Melayu – Orang Melayu
  2. Buku – Bible
  3. Pondok Buruk Beratap Rumbia – Kemiskinan
  4. Malam Yang Gelap – Islam yang mundur
  5. Mentol Lampu – Pencerahan (Illumination) – Lucifer@Iblis.
  6. Sangkar Burung – Simbol manusia yang terkurung dan terkongkong dengan ajaran ISLAM.
  7. Tingkap Terbuka – Jalan keluar dari kemiskinan dan kemunduran
Scene 2 – Close up sehelai mukasurat yang mempunyai gambar sebuah beca bewarna merah dengan berlatarbelakangkan sebuah pokok Krismas dan North Star (Bintang Utara), menutup sehelai mukasurat lain bertulisan JAWI yang diterbalikkan (inverted).
  1. Mukasurat Bergambar – Bible (Christianity)
  2. Mukasurat Jawi terbalik – Al-Quran yang dihinakan
  3. Beca Merah – Samaran untuk kenderaan Santa Claus4.North Star – Bintang Kelahiran Horus (Dajjal)
  4. Pokok Krismas – Simbol Paganism
Scene 3 – Keluarnya bintang-bintang kecil beraura yang membawa cahaya dari gambar beca. Budak Melayu delighted (kagum dan gembira). Bintang-bintang berterbangan keluar dari tingkap rumah buruk lalu membentuk sebuah beca merah berlampu lip-lap dengan seorang lelaki separuh abad yang memakai songkok (bukan ketayap) putih dan berambut putih. Lelaki separuh abad mempelawa budak Melayu untuk bersama-sama menaiki beca merah dan seterusnya meninggalkan pondok buruk.
  1. Bintang-bintang kecil beraura – Keajaiban, kekayaan, kemahsyuran, kemodenan etc.
  2. Lelaki Rambut Putih Dan Bersongkok Putih – POPE – Ketua Agama Kristian
  3. Pelawaan Menaiki Beca – Pelawaan Masuk Kristian
Scene 4 – Budak Lelaki Melayu dengan seorang Budak Perempuan Melayu masuk ke dalam beca dan terus duduk bersandar. (Scene ini memaparkan kejayaan memurtadkan (merosakkan) Bangsa Melayu)
  1. Budak Lelaki Dan Budak Perempuan Melayu – Bangsa Melayu.
Scene 5 – Beca terbang ke Pulau Pinang, Teluk Intan, dan Kuala Lumpur. Tempat-tempat ini bercahaya dan bersinar (illuminated) dengan kehadiran beca merah.
  1. Pulau Pinang – Tempat Illuminati mula bertapak (Francis Light)
  2. Teluk Intan, Hilir Perak (Anson) – Ada Illuminati Lodge kat sini. Rotary club pun bersepah.
  3. Kuala Lumpur – Malaysian Illuminati punya capital.
Scene 6 – Tiba-tiba ada satu pasangan tambahan budak lelaki/perempuan melayu dalam beca.
  1. Pasangan Melayu Extra – Murtad dan kerosakan makin berkembang dan mendapat sambutan
Scene 7 – Beca berhenti depan unit kondo. Satu pasangan budak Melayu lagi diorang pickup. Budak Melayu Kampung gembira sampai bercahaya-cahaya mukanya.
  1. Kondo – Bandar/Middle Class. Budak kampung dah diterima oleh orang bandar. Masuk Kristian adalah cool, urban, modern dsbnya.
Cuba perhatikan, mengapa perlu ada awan yang ‘menyalib’ setiap menara masjid ini? Kebetulan jugakah ini? Atau memang di setiap menara-menara mana-mana masjid terdapat awan seperti ini?
Apa sebab perlu dipaparkan teratai dalam iklan Aidilfitri sedangkan banyak lagi bunga yang boleh disiarkan. Teratai ini mempunyai bahan yang menyala (pelita) di tengahnya seolah-olah teratai Buddha ketika melakukan upacara keagamaan mereka.
Mungkin gambar ini kelihatan biasa bagi sesiapa yang tidak menyedari tapi secara kebetulan atau tidak, inilah hasil penelitian yang diperoleh..
Rasanya semua sudah makruf tentang bintang 6 bucu yang terpapar bukan? Masya Allah.. Anda punya akal, nilailah kesemua ini dengan akal bijak anda..
Mungkinkah semua ini adalah kebetulan? Banyakkan membaca tentang agenda kafir laknatullah terhadap umat Islam memandangkan iklan ini berkaitan dengan perayaan umat Islam.
Ingatlah, Allah berfirman dalam al-Quran:
Tidak akan pernah redha orang2 Yahudi dan Nasrani kerhadap kamu sehingga kamu menuruti telunjuk mereka” (2:120).

3 ulasan:

puteri_islah berkata...

btol tu akk, sy pon pelik jgk bile tgk iklan nie kali 1st...
umat Islam kne lebih peka dan sensitif!

mohon copy artikel nie~

sya_ais berkata...

ambil la copy dik..
x pa la..kita doakan agar ianya tidak berulang..tapi diharapkan umat Islam menerima kemaafan dari TV3 tersebut..jgn lah kita memaki mereka atau menghina pihak TV3 ya..

terbitanmukmin berkata...

kadang-kadang kita terlalu memikirkan kesalahann orang lain dan mengabaikan apa yang terbaik buat diri sendiri.