Sabtu, Januari 01, 2011

Cemerlangkan kita???

Assalammualaikum...
Maaf pada pengunjung blog inbisat yang menjenguk tapi melihat blog ini tak update pulak...pasti tiada kegirangan sudah pada diri pengunjung kan...

Sebenarnya ada buat entry masa awal muharam yang lalu tapi tak dapat nak post tak tahu la apa masalah blog ni pulak..mungkin merajuk agaknya..

Entry ni secara umumnya saya nak tujukan pada semua yang terlibat dan ada kena-mengena tapi secara khususnya pada seorang sahabat ini yang dikenali pada tahun 2009...walaupun macam baru saja kenal tapi rasa macam dah kenal lama dan kami mudah serasi bersama mungkin sebab sama-sama anak Kedah agaknya...
~ Jangan bermuram ya ~

Dalam kehidupan kita, adakah semua benda yang kita rancang kita kan perolehi?
Pernah tak rasa dari kecil semuanya indah bagi diri kita tapi bak kata pepatah, panas tidak sehingga ke petang, ada hujan di tengahari........
TAPI apabila hujan semakin reda, muncullah pelangi yang indah...


Begitulah kehidupan kita di dunia ini...Kegagalan mengajar segala erti kematangan dan lebih menghargai dalam hidup...Kegagalan adalah satu tarbiyyah pada diri kita supaya keperitan dan kesedihan yang dihadapi akan kita lebih menghargai kecemerlangan yang akan datang...

Mungkin kita seorang yang cemerlang di tadika.....
Mungkin kita seorang yang cemerlang di sekolah rendah....
Mungkin kita seorang yang cemerlang di sekolah menengah...
Mungkin kita seorang yang cemerlang di matrikulasi...
Mungkin kita seorang yang cemerlang di universiti...
Mungkinkah kita cemerlang dalam kehidupan masa depan???

Ayam juga tidak tahu apa akan terjadi pada telurnya, adakah ia akan menetas atau digoreng di atas kuali..Begitu jua pada manusia, tiada yang tahu masa depannya...
~merenung masa depa jap ~

Iya, kita cemerlang dari dulu hingga kini tapi bolehkah kita pastikan kita cemerlang kita berterusan dan diwarisi pada zuriat kita....

Erm...cemerlang tu subjektif kan sebenarnya....
Ada yang kata cemerlang tu kena dapat gred yang baik..kena dapat 4.00...4 flat, kena dapat 10A
Ada pulak kata cemerlang tu dengan dapat imbang akademik dan kokurikulum...
Setiap orang ada tafsiran cemerlang untuk diri sendiri...
Ada yang sentiasa berusaha untuk cemerlang tapi keputusan tidak berpihak padanya. Ingatlah, pasti ALLAH sedang mengaturkan sesuatu yang lebih baik untuk dirinya....kecemerlangan itu mungkin bukan ALLAH tentukan pada kita tapi insyaALLAH pada zuriat kita....

Nikmatilah hidup yang ada, belajarlah semua benda untuk lebih dapat banyak ilmu.....Belajar bukan semata-mata untuk gred sahaja tanpa boleh dimanfaatkan....

Pesanan untuk sahabat-sahabat dan diri sendiri : Jangan kita sesali jalan ynag kita pilih ini dan teruskan lah sesi pembelajaran kita dengan redha ALLAH....

Senyumlah......

Last word...2012..here we come...(saya bukan salah taip, I really mean it 2012)

5 ulasan:

fatin nasibah berkata...

i really appreciate u ^_^
2012..here we come..u and me really mean it~

sya_ais berkata...

erm..baru nak bgtau ttg entry nie tp fatin lebih cepat menghidu yer ttg entry ni....
just forget about what happen..focus for 2012...walaupun org ckp it's just a piece of paper yg da nama kita as someone get degree but at least it make other people happy

fatin nasibah berkata...

xdela cepat sgt hidunya.. cuma bila tgk link kt blog sendiri, nmpk la awak ada entry baru.. ^_^

intan berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
kak redha berkata...

orang yang cemerlang adalah orang yang hatinya senantiasa tenang