Rabu, November 26, 2008

Selamatkah kita??

Assalammualaikum.....ana nak ucapkan Happy belated Birthday pada diri sendiri...hehehhe..smoga 20 tahun yg lalu telah dilalui dgn redha ALLAH dan penuh pengisian utk ISLAM...insyaALLAH...

bukan nak cita ttg surprise party yang tak selamat....tp nak cerita ttg isu keselamatan mahasiswa dan mahasiswi sekalian....

Baru-baru ada satu kes di UiTM di mana bilik pelajar telah dimasuki perompak dan diletakkan pisau dimuka...YA ALLAH..mintak dijauhkan dari kita....

Manakala isu di UM sendiri, bilik seorang foreigner di kolej 12 telah dipecah masuk dan barang2 ny telah dicuri...Kesian dia....selepas ja itu,foreigner ni pn terus buat aduan di pejabat polis......patutnya dia adukan dulu di pejabat keselamatan....Kesian pulak pejabat keselamatan diabaikan.....

Isunya sekarang, sejauh mana tahap keselamatan di peringkat varsiti??
Adakah ianya tanggungjawab pegawal keselamatan atau kita sendiri perlu mencegahnya??
Isu keselamatan bukanlah satu isu yang baru tetapi dah lama cuma kita sendiri suka dgn cara "bila terhantuk baru tengadah" lebih kurang bila dah terkena atau terjadi sesuatu, baru nak ambik tindakan....

tak pula kita ni mengambil peribahasa "sediakan payung sebelum hujan" kan lebih baik cegah dr ubat...

Situasi kat atas ni situasi kat KL Sentral yg ana sendiri dapat lihat.....Ditinggalkan barang tanpa pengawasan....Kerana terlalu lapar agaknya.....Tapi mmg dr mula hingga akhir yang ana tgk, beg ni mmg selamat di tempat awam tapi kenapa di tempat yang da kawalan keselamatan seperti varsiti pulak berlaku masalah jenayah...erm..x per la..mungkin ada yg akan kata "malang tak berbau"....mungkin kalau nak terus dibincangkan, masalah jenayah ni akan tetap jugak berlaku tapi boleh dikurangkan....semoga pejabat keselamatan,mahasiswa dan mahasiswi supaya berhati-hati.....ingat yer, kalau berlaku kecurian, varsiti tak akan bayar kerugian walaupun kita ada ambik insurans di bawah varsiti..hehheh....

Sekian saja berita utk cuti ni.....


-"Sedih jugak x dapat join kursus kat PD"

gambar kat bawah ni aktiviti sepanjang cuti selain dari kerahan tenaga siapkan fail2 yang ada...
~ favourite coklat..kalau nak bg hadiah ok jugak~

~ nyum2...hadiah birthday from Kak Maza..tq akak..luv u~

~cuba teka ini apa??heheh..~


5 ulasan:

arJuNa jaLaNan berkata...

laa...
napa hg x g PD??
sebab pe??
nwy,
hepi belated besdey!
hehehe.~

kes foreigner kne rompak kt 12th ni..
mmg kecoh seyh!
ponink kpla ak nk dgr isu ni tiap2 ari

sya_ais berkata...

eh...ang pulak yg penink ttg kes foreigner tu???cam ang ja JTK 12th skrg yerk....

mmg isu ni serius pun smpai skrg ni pengawal keselamtan dok giat check kad matrik n sticker kat kenderaan...huhuhu

Sheikh Helmi berkata...

Yup,tq visit my blog.just
piece words of mine...urs nice too...keep it up girl....

sya_ais berkata...

tq 4 the spirit...

hapeace berkata...

foreigner kena rompak..
waw, dasat gak skang nih..
dunia dah tak aman kot..

p/s: harap guard UTP tak tido la..