Ahad, Disember 06, 2009

Critikal Thinking...

Assalammualaikum...
Selamat kembali ke kampus buat semua sahabat-sahabat..
Gelombang awal PRK telah bermula seiring dengan kuliah dan kelas tutor yang rancak pada minggu pertama.

Ana telah hadir ke kelas Critikal Thinking...banyak yang dipelajari walaupun baru minggu pertama..
Bak kata lecture, bila kita dengar saja perkataan Critikal, pasti kita fikirkan kemuncak ataupun sesuatu yang tinggi.
Yang peliknya, masa tu ana tak fikir pulak macam tu, ana lebih fikir pada Kritik...iaitu sesuatu yang negatif...bagi sesetengah orang, kritik adalah
negative...
Motif subjek
Critikal Thinking diajar di universiti adalah untuk mendidik students menjadi insan yang mampu menyelesaikan masalah apabila bekerja..
Critikal Thinking cuba menampal kelompongan dari sistem pendidikan di sekolah rendah dan menengah yang mendidik ke arah "What to think"
Walhal, alam pekerjaan memerlukan individu "How to think"....

Nampak seolah-olah simple, tapi cuba kita fahami betul-betul beza HOW dan WHAT tersebut...
Apabila kita cuba menganilisis dan mengkritik sesuatu isu mahupun
statement individu, kita perlulah bersikap rational, jangan nak ikut emosional saja...

Jadilah org yang
skeptical iaitu sentiasa bersoal jawab semula dalam mendapatkan kepastian dalam menerima hujah dan dan kata-kata orang lain..
jangan jadi orang yang
suspicious sehingga menerima bulat-bulat setiap statement dan kata-kata tanpa berhujah berkaitan fakta..

Keyword
nya...dalam Critikal Thinking, kenalah analyzed,assessed dan reconstructed..
Itula nak cerita kat sini, jangan suka-suka ja nak nilai orang lain ya....

akhir entry, terimalah picture sepanjang cuti dulu..dari majlis kahwin sampailah aktiviti masak-memasak...

~ majlis di Batu Pahat, Johor ~
~ majlis di Sungai Petani, Kedah ~~ tengok2 roti jala mesti ada...hidangan malam akad nikah ~

~ untuk orang nun di mesir sana~

~ abang masak-memasak...nyum2..sedap ooo ~

~ seronok buat roti nie ~

~ yang tiga segi tu abang buat untuk orang nun jauh di mesir jugak ~

~ x sah kalau tak ada muka budak nie ~

4 ulasan:

husni berkata...

x paham2....
husni kata psi pa dok cita kritikal thinkig ps tu dok boh pic kwen2 n masak2??kritikal thinking gak ka tu??
ka kritikal???hahahahaha

sya_ais berkata...

ni namanya tahap kritikal x update blog..

pu3 balqis berkata...

ala.. kat mesed pon ada straberi tu la...
tak kesah pon...
=P

aqih berkata...

salam...aiikk..lama x update blog..nak dekat 2 bulan dah..buzy ngn prk ka??smbil2 la yer mengupdate blog...k