Rabu, Disember 02, 2009

Sahabatku

Assalammualaikum....
Agak lama menyepikan diri...ala, bukan buat apa pun yang tak update blog tu...
Hari ni tengok berita bercakap tentang isu di Parlimen...Isu yang menarik hati adalah tentang pendidikan

"KANDUNGAN BUKU TEKS TIDAK MERANGSANG DAN MEMBANTU PELAJAR MEMAHAMI SUBJEK YANG DIPELAJARI"

betul ka statement ni ya agak-agaknya??

Dulu zaman sekolah, ana adalah salah seorang yang agak rajin membeli buku-buku rujukan tambahan terutamanya subjek-subjek seperti kimia, biologi, fizik dan sejarah.
Jujurnya buku teks yang ana tak pernah sentuh adalah buku teks Prinsip Perakaunan...
Bukan tak sentuh sebab apa pun, sebab tak belajar kat sekolah kan...kat tuisyen pun Sir Subra tu tak pernah guna apa-apa pun buku, dia cuma bagi-bagi kertas ja..



Kalau kita teliti buku teks Sejarah, memang rasa nak lentok tidur ja kan??
Tapi isi kandungan dalam buku teks Sejarah tu memang padat cuma bila dibuat dalam bentuk karangan tu yang agak bosan untuk dibaca.


Eh, apa pulak kaitan buku teks dengan sahabat ni??
Bila cakap tentang buku teks, mesti ingat pada sekolah kan...
Bila ingat pada sekolah, mula la ingat tentang kawan-kawan dan seorang sahabat ini...

Nama diberi Anis binti Abd Rahim....simple kan nama dia...se simple orang nya juga..
Kami mula berkenalan sejak tadika KEMAS lagi...
Uniknya dia dan persahabatan kami adalah, tuan puteri ni dilahirkan pada 24 November 1988 iaitu sehari selepas ana lahir...
Alhamdulillah ana bersyukur dikurniakan sahabat seperti dia...
Sepanjang perjalanan hidup ini, dia banyak memberikan semangat pada ana...
Walaupun sekarang kami jauh terpisah kerana dia belajar di Institut Perguruan di Pulau Pinang dan ana pula di Kuala Lumpur,namun benarlah jarak tak memisahkan ukhwah yang terjalin ini...

Dia sering panggil ana "kakak" walaupun realiti dan fizikalnya, dia lagi tinggi dari ana...hehheheh....mesti ramai nak tau kan sapa la Cik Anis yang dceritakan ni...
Tak pun dulu masa sekolah ada juga orang panggil dia jepun n china sebab kulitnya putih dan mata sepet seolah-olah macam Jepun...
Ana tak mampu nak balas jasa baik Anis pada diri ini, semoga ALLAH yang mampu memberikan nikmat dan kurnianya pada Anis...Semoga redha ALLAH sentiasa bersama persahabatan ini...
Masih banyak kisah suka dan duka kami bersama sehingga tak terungkap

Last word, please don't cry..hehehhe...(tapi kalau dah nangis, masih boleh dimaafkan)
Nanti mesti Syerul jelaous pulak...ok2 nanti buat post tentang sorang lagi sahabat baik dari sekolah rendah sampai sekarang ini kitaorg study kat UM juga...

6 ulasan:

aqih berkata...

uuuu...p layan boling kat mn la dua shbt ni...

sya_ais berkata...

to aqih :
kat SP pn da bowling juga...
yg dekat tol SP selatan tu

Anne berkata...

shesshhhh...
bikin malu aku aja...
hahahaha...
seruis merah muka aku baca ni..
statement meletop gitu.. ngeh3~~
hua hua hua...
mekaseh3...
~~"Takkan ku tahan air mataku ini. Yang jatuh menitis berderai di pipi.Takkan ku simpan dalam hatiku ini.. lalala... Sejuta warna menghias angkasa. Berseri penuh sungguh ku terharu.."

aku post lagu khas kat has nnt.. hhehe~~~

loq berkata...

yeah. Buku teks teramatlah boring untuk dibaca. Buku teks perlu buat point2 or maybe peta minda. Tambah dengan gamabar2 yg menarik. Mesti tak ngantuk time baca

boneka sepi berkata...

siyesly!
ak bwu je terbaca entri hang ni..
xsangka lak tribute utk anis je!
siott toi..
mention nama ak last skali..
hahaha~
kne wt cpt entri pasai ak..
lalalala.^^

abduNYA berkata...

Salam

salam lalu from middle east..

salam ukhwah =)